Hvordan lager man et barn?

Hvis man skal få hjelp av en klinikk for å bli mamma så har man generelt sett to alternativer: IUI og IVF.

Først litt seksualundervisning: Når man unnfanger barn via samleie er det en forutsetning at kvinnen har eggløsning, altså at eggstokken har produsert og "sluppet" en eggcelle. Med mannens utløsning kommer sæd med sædceller inn i skjeden. Sæden består av sædvesken og sædceller. Sædvesken blir liggende igjen i skjeden, mens sædcellene svømmer gjennom livmorhalsen, gjennom livmoren og opp i egglederen. Der ligger det et egg som har blitt fanget opp av egglederen. Eggcellen velger seg en sædcelle som slipper innenfor eggcellens skall. Deretter smelter cellekjernene i egg og sædcellene sammen, og vi sier at egget er befruktet, Det befruktede egget beveger seg nedover egglederen mens det deler seg, og etter ca 6-7 dager fester det seg i livmorveggen.

Sånn ser prosessen ut fra eggløsning til implantasjon:

© Therese Winslow

Intra-uterin inseminasjon (IUI)
IUI er det enkleste, og også det billigste, alternativet når man ønsker å blir gravid ved hjelp av en klinikk. Ved en IUI fører man et tynt plastrør gjennom livmorhalsen og sprøyter sædceller direkte inn i livmorhulen. Fordi sæden ikke filtreres gjennom livmorhalsen må den vaskes på forhånd, slik at det bare er sædceller igjen. Deretter svømmer sædcellene for egen maskin opp i egglederen, der det skal ligge et egg. Forhåpentligvis blir egget befruktet, og fester seg i livmorveggen etter noen dager.

Før en IUI har man enten gjort eggløsningstester eller ultralydscanninger for å sikre seg at man faktisk har eggløsning. Av og til tar man en eggløsningssprøyte for å stimulere til eggløsning, så man er sikker på at timingen blir riktig. Enkelte ganger tar man også hormoner i ukene før inseminasjonen for å stimulere utviklingen av eggcellene.

Med unntak av at sædcellene begynner svømmeturen sin inne i livmoren i stedet for i skjeden, så er en IUI i prinsippet det samme som en naturlig unnfangelse. Det vil si at en enkelt inseminasjonsbehandling har omtrent like gode odds som et samleie i tiden rundt eggløsning, det vil si rundt 10-20% sjanse for graviditet per inseminasjon.

In vitro fertilisering (IVF)
IVF er det som tidligere ble kalt "prøverørs-behandling". Ved IVF stimulerer man kroppen med hormon-sprøyter i noen uker, for å få eggstokkene til å modne mange egg på en gang. Med jevne mellomrom scannes eggstokkene med ultralyd hos en lege, for å vurdere om de er klare for å hentes ut. Når eggposene er store nok setter man en eggløsningssprøyte, og 36 timer senere gjennomføres et egguttak. Ved et egguttak fører legen en lang nål gjennomskjedeveggen og opp til eggstokkene. Her suges innholdet i eggposene ut. Forhåpentligvis finner man et modent egg i alle eggposene - målet er å få 8-12 egg . Mens kvinnen drar hjem legges eggcellene i hver sin skål med en liten dose sædceller, og blir forhåpentligvis befruktet. Eggene blir "dyrket" i disse skålene i 2-5 dager, der de deler seg og går gjennom den prosessen egget vanligvis går gjennom mens det beveger seg nedover egglederen. Etter 2-5 dager velger klinikken ut et egg som settes inn i livmoren (innsett), og forhåpentligvis fester seg, vokser og blir et barn.

Hvis man er så heldig at man fikk flere befruktede egg, så kan resten av eggene fryses ned og brukes senere. Det kalles et "fryseforsøk". Ved et fryseforsøk slipper man å ta hormoner for å modne nye egg, fordi eggene ligger klare i klinikkens fryser. Enkelte tar hormoner for å forberede livmoren, mens andre setter inn eggene i det som kalles "naturlig syklus".

Sjansen for å bli gravid regnes å være rundt 40% for hver gang man setter inn et egg.

Når man skal få IVF-behandling i utlandet, så kan man likevel gjøre mye av det forberedende arbeidet i Norge. Sprøytene setter man på seg selv hjemme, og ultralydskanninger kan gjøres hos en norsk gynekolog. Selve egguttaket, dyrkingen og innsettet må gjøres i utlandet, i henhold til norsk lov.

Hva skal jeg gjøre?
I samråd med klinikken min har jeg bestemt meg for å gjøre IVF. Mange kvinner i starten av 30-årene anbefales å forsøke IUI først, siden det er både billigere og mindre inngripende, men basert på mine personlige forutsetninger anbefalte ikke klinikken det for meg. Jeg er spent på hvordan det blir å ta sprøyter og hvordan bivirkningene av hormonbehandling blir, men mest av alt gleder jeg meg til å komme i gang med reisen til å bli mamma.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bioteknologiloven

Jeg tok feil!

Fortsatt gravid